2014. május 26., hétfő

Horgászbotok, horgászmódszerek

Amikor megvettem a botjaimat, igazából fogalmam sem volt arról, hogy melyik milyen, mit tud, mire való. Most, hogy egy ideje már horgászgatok, egyre többet olvasok ezekről, így jónak látom -magamnak is- összefoglalni ezeket a dolgokat.
Az első bot, amit vettem egy egyszerű decathlonos bot 2,4 méter hosszal, 20-50-es dobósúllyal, teleszkópos, könnyű, egyszerű. Igazság szerint ez valóban gyerekeknek való bot, se a márka, se az ár nem érdemel különösebb említést.

Amikor viszont magunknak választunk, nem árt kicsit körbenézni, és belőni, hogy mégis mit szeretnénk csinálni majd elsősorban, hogyan és mire szeretnénk horgászni, mivel a választott felszerelés be fogja határolni a lehetőségeinket. Nekem a 3,60 méteres bot jön be legjobban, de a napláson sokszor messze kell dobni, ha kapást is szeretne az ember látni...

Rablóhalak érdekelnek

Ez az a téma, amiről keveset tudok, mert még nem nagyon próbálgattam, de néhány indító gondolatot azért már elraktároztam magamnak. Ha rablóhalak, akkor messzire nem nagyon kell hajigálni, lehet pergető, úszós, vagy "fenekezős" készséggel horgászni. Ha a kisebb halak érdekelnek (süllők, balin, csukák, kicsi harcsa), akkor a bot nem kell, hogy nagyon erős legyen, dobósúlyból sem kell a magas tartományban mozogni. A lényeg itt az, hogy a pergető bot könnyű legyen, lehetőleg grafit, és az orsó is inkább egy jó minőségű orsó legyen, mert sok terhelést fog kapni. Amennyiben pergető módszerrel horgászunk (bedob, kiteker, bedob, kiteker...) hasznos az orsó kiválasztása esetén, ha a zsinórvezető görgő is csapágyazott, mert ez megakadályozza, hogy megtekeredjen (hossztengelye mentén) a damilunk. A zsinór lehet fonott vagy monofil, a pergetésnél majdnem mindegy (a szakítószilárdsága fontos, illetve wobblerek, rapalák esetén a zsinór nagymértékben befolyásolja azok mozgását), süllőzésnél viszont az a fontos, hogy legalább a szerelék vége a vízben "láthatatlan" legyen, szóval ne a legrikítóbb sárga zsinórral próbáljuk lépre csalni, mert nem fog menni. Ha kisebb harcsák és csuka is rákaphat a csalinkra, hasznos a drót előke, ami kisebb valószínűséggel kerül átharapásra/elfűrészelésre a hátsó garatfogak által.

Pergető


Természetesen nagy harcsához nagy cucc kell, szóval erős bot, erős szerelék.

Békés halak érdekelnek

Ebben az esetben kétféle módszert használunk, vagy fenekezünk, vagy úszózunk. A készség persze attól függ, milyen horgászmódszert választunk, illetve milyen a felszerelésünk.

Magyarországon legelterjedtebb a hagyományos fenekező módszer, ehhez jönnek most a kellékek és botok.

Fenekező szerelék

Ennek a lényege, hogy a szerelékünk a víz fenekén pihen, és várja a kapást. 

Kellékei: 
súly, ami lent tartja (etetőkosár, vagy ólom)
előke+horog

Az etetőkosár méretét a botunk és a zsinórunk ereje határolja be, na meg az is sokat számít, mennyire messze kell dobálnunk. Az elérhető távolságot a dobósúly, a bot hossza, rugalmassága, és a dobótechnika határozza meg. Általában a 30-50 g-os kosár elégséges, ha sok a szakadás, akkor érdemes lejjebb menni, no meg felderíteni a szakadás okait, nem biztos, hogy a kosár a hibás.

Botfajtái

Ehhez kapcsolódó botfajták alapvetően a hagyományos botok és a feeder botok. Speciális bot a bojlis bot, amely általában rugalmas távdobó bot 3,60-3,90 m hosszúságban.

A feeder bot rugalmasabb ("karikába hajlik" fárasztáskor), utolsó tagja egyben kapásjelzőként funkcionál, cserélhető (általában 2-3 különböző keménységű rezgőspicc jár hozzá), 3 méter feletti botok, a gyűrűzése pedig sűrűbb és kisebb átmérőjű a hagyományos botokénál. Két elterjedt fajtája van, a picker bot, amely 2,40-3,00 méter hosszú, illetve a feeder (rezgőspicces), amely 3,30-4,20 méter hosszú. Lehet light, medium és heavy, illetve ezek átmenetei rugalmasságától függően. Finomra hangolt horgászkellék, általában gyakorlott horgászok kezében látható, aki már pontosan tudja, hogy mire és hogyan szeretné használni a botot, nem kifejezetten kezdőknek való. 

Feeder


A hagyományos (külön név nélküli) botok kiválasztásánál mérlegelendő szempont a méret, a bot keménysége, akciója (csak a legvége "hajlik", vagy utolsó harmada, stb.), dobósúlya, és nem utolsó sorban a felépítése (teleszkópos, 2-3 tagú). Ez utóbbi azért fontos, mert a szállításkor nagyon nem mindegy, hogy 1,5 méter hely kell hozzá, vagy 70 cm.

Úszós szerelék

Precíz módszer, mindig az adott vízen kell beállítani, milyen magasságban szeretnénk felkínálni a csalit, a kapást az úszónk süllyedése/emelkedése jelzi.

Kellékei:
úszó (snecitől a harcsáig)
ólom súlykészlet (a csali süllyedésének és a felkínálás mélységének beállításához)
előke+horog

Botfajtái

Mivel állandóan a kezünkben fogjuk, nem mindegy a bot súlya, így könnyebbeket érdemes választani. Lehet gyűrűzetlen spiccbot (2,50-8,00 m), vagy rakósbot (max 14,50 m), vagy lehet gyűrűzött és orsós match és bolognai bot. A match rendkívül vékony és erős, hossza 3,60 -4,50 méter közötti, míg a bolognai teleszkópos, 5,00-9,00 méter hosszú bot.

Match


Rakós


Bolognai


Kezdőként én azt javasolnám egy másik kezdőnek, hogy legyen egy teleszkópos, 2,50-3 méter közötti botja, amivel ki tudja próbálni az úszózást, rablózást, és legyen egy 3,50 méter körüli 3 részes botja, amivel pedig tudja a fenekezést és dobálást gyakorolni. A későbbiekben aztán úgyis rájön, hogy mi hiányzik neki, mit szeretne, és hogyan, és ráér majd annak megfelelő felszerelésre költeni a sok tízezer forintot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése